Vážení zákazníci, objednávky přijaté od 26. 7 do 4.8. budou expedovány 5.8. Děkujeme za pochopení. Váš Eleven tým.
Zákaznická podpora:+420 800 666 111info@eleven.cz
Měna
CZK

6 tipů, jak pečovat o sportovní oblečení

Jak se říká, nic netrvá věčně a jedinou jistotou v životě je změna. A my pro vás dnes máme jednu trochu smutnou, ale důležitou zprávu. Ani naše milované a barevné výrobky Eleven nejsou nesmrtelné a nebudou tu s námi na věky věků. Hlavu vzhůru! Připravili jsme pro vás pár tipů a rad, jak se o ně vhodně starat a jejich životnost tak co nejvíce prodloužit.

Na kolik?

Vezmeme to od základů. V ideální realitě bychom na veškeré prádlo používali jeden prací prostředek a jeden čudlík na pračce. Tak daleko ale zatím ještě nejsme a základním předpokladem úspěchu je tedy číst cedulky a obaly. Ty ví totiž všechno nejlépe a respektovat jejich pokyny se vyplatí.

Obecně platí, že funkční textil pereme na 30-35 °C na ruční praní nebo speciální program pro jemné a sportovní oblečení. Jestliže svou pračku důvěrně znáte, máte oblíbený program s teplotou vody 40 °C a jste si jistí, že to polyesterové tričko přežije, pak přežije. Ale jak dlouho?

Doporučujeme prát co nejdříve po použití, aby špína a nečistoty nezasychaly ve struktuře materiálu. Pokud jste se vydali na kolo ve světlém dresu a cestou narazili na blátivou kaluž, otálením byste riskovali nevzhledné fleky.

67128186_1012751858895326_2686029296303214600_n

Tip: Životnosti barev i materiálu můžete přispět i praním naruby.

Aby bílá bílou byla

Právě jste si pořídili nové cyklistické kalhoty Eleven. Jste nadšení. No jo, ale kam s nimi? Nohavice jsou černé a lacl bílý. S čím je tedy vyprat? Logicky by se nabízelo, přihodit je na kupičku „černé“, abyste si neobarvili zbytek světlého prádla, ale opak je pravdou. Materiály, které používáme, jsou v základu bílé a následně obarvené sublimační metodou. Ta za pomoci tlaku a vysoké teploty přenáší barvu až do vnitřní struktury vláken, díky čemuž takový materiál „nepouští“.
Naopak, při dlouhodobém praní takovýchto kalhot s černým prádlem může dojít k zašednutí a oprání bílé barvy.

Tip: Nejlepší finta, jak předejít nechtěnému obarvení prádla, je namočit nové kousky před prvním praním do vlažné vody. Počkejte tak 15-20 minut a pokud se voda zabarví, je to jasný signál „Pozor, pouštím!“

Na aviváž zapomeňte

Věděli jste, že hlavní funkcí aviváže je mimo změkčujícího a voňavého efektu především zamezení vzniku elektrostatického náboje? Využívá se pro tzv. antistatickou úpravu textilií, při níž tenkou vrstvou obalí vlákna materiálu a naruší tak jejich původní funkci, jako například prodyšnost, odvod vlhkosti a nepromokavost. Sportovní oblečení ošetřené aviváží bude tedy sice vonět jako rozkvetlá zahrada, ale to je asi tak všechno.

Tip: Na trhu dnes seženete nepřeberné množství pracích prostředků určených speciálně pro praní funkčního prádla. Je to jistota.

Vypráno. Kam s tím?

Řekněme to narovinu. Sušička je nepřítel a horký radiátor nám také nepomůže. Ideální je vyprané oblečení rozvěsit na sušák a nechat volně uschnout. Pozor dávejte také na pravidelné sušení na přímém slunci. Barevnost našich výrobků je sice celkově stálá, avšak při dlouhodobém vystavování UV záření může barva postupem času degradovat a takzvaně „vyšisovat“.

18444345_453148418364930_3531513026362474496_n

Tip: Tohle vám udělá radost. Funkční oblečení se nemusí (a většinou ani nesmí!) žehlit. Stačí ho chytře pověsit a je vystaráno. A to je paráda!

Poctivého nepálí

To je sice možná pravda, ale i přesto, že naše produkty vyrábíme poctivě, u otevřeného ohně se jim líbit nebude. Chraňte tedy oděv a sami sebe před jakýmikoliv horkými a žhavými předměty, svíčkami, cigaretami, krbovými kamny a tak podobně.

Jde to, ale dře to

Běžecké rukavice na běžecké lyžování? Zní to celkem logicky, ale rozhodně to nedoporučujeme. Zvládnou to poprvé. Zvládnou to podruhé. A potřetí se prodřou. Na výrobu našich produktů používáme velice jemné úplety, které vynikají svými funkčními vlastnostmi.
Tyto přednosti jdou ale ruku v ruce s náchylností materiálu například k zatržení, natržení a odírání a je zapotřebí dbát zvýšené opatrnosti jak při praní, tak při nošení. Nástrahy číhají všude – suché zipy, přezky, druky, pásky a různé ostré předměty nebo také časté nošení batohu a dlouhodobý kontakt s jiným povrchem. Dámy, při oblékání také pozor na dlouhé a ostré nehty.

123639904_672669173637780_3416165485340066632_n

Test: Přežije cyklistický dres pád z kola a průlet maliníkovým keřem bez újmy? Nepřežije. Vyzkoušeli jsme to. Takže vy už nemusíte. :D