Zákaznická podpora:+420 800 666 111info@eleven.cz
Měna
CZK

Běhání na podzim. Jak se na něj připravit?

Podzimní běh má své nepřekonatelné kouzlo. Už není takové vedro jako v létě a díky podzimním scenériím patří tato část roku k těm nejkrásnějším běžeckým obdobím. Pokud začínáte s během, pak je podzim ideálním startovním obdobím.

Proč běhat na podzim?

  • ideální venkovní teplota – ani vedro, ani zima
  • vybudujete si základní vytrvalost před tím, než napadne sníh
  • pokud se rádi účastníte závodů, pak do jarní sezóny doběhnete připraveni

Výbava podzimního běžce

Říká se, že není špatného počasí, pouze špatně oblečeného běžce. A právě na podzim to platí dvojnásob, protože se počasí může za běhu několikrát změnit. U běhání platí, že byste se měli obléknout tak, jako by bylo venku o 10 stupňů více. Když vyjdete z domu, měli byste cítit mírný chlad.

Vrstvení a doba běhu

Základem podzimního běžeckého oblečení je vrstvení, ale také doba, kterou při běhu strávíte.

Správné vrstvení v podzimních dnech pomáhá tělu při efektivní termoregulaci. Čím větší jsou teplotní výkyvy, tím víc práce a energie nám dá udržet optimální teplotu.

Pokud plánujete výběh do hodiny, nemusíte příliš řešit, co na sebe, ale v teple byste zůstat měli. V takovém případě využijete triko s krátkým rukávem a mikinu nebo lehkou bundu. Na dolní polovinu těla budou nejvhodnější ¾ elastické kalhoty nebo dlouhé legíny.

Oblečení na delší výběh byste měli více rozmýšlet. Na trase strávíte více času a počasí se za tu dobu může několikrát změnit. V tomto případě využijete lehčí bundu a přibalit byste si měli i čelenku nebo čepici. Záleží na vaší preferenci. Čepice by měla být lehká a prodyšná. Neměli byste se v ní během běhu uvařit.

Nezapomínejte ani na své kotníky a schovejte je buď pod vyšší ponožky nebo kompresní podkolenky. Holé kotníky jsou cestou k nachlazení nebo zranění.  

Hlavu, ruce a krk udržujte v teple

Nejvíce tepla odchází z těla hlavou a rukama. Proto je dobré mít ve svém sportovním šatníku alespoň jedny běžecké rukavice, které vás zahřejí aspoň prvních pár kilometrů. Samozřejmostí by měla být čelenka nebo čepice. Dobrou službu udělá i multifunkční šátek, který ochrání krk a dýchací cesty před chladem. Navíc se dá snadno nosit v kapse a v případě potřeby poslouží jako čelenka nebo čepice.

S podzimem začíná také období, kdy kromě stupňů na teploměru ubývá i světlo, proto nezapomeňte na správné osvětlení.

Nenechte se odradit počasím nebo brzkou tmou a svůj podzimní běh si užijte.