Vážení zákazníci, objednávky přijaté od 26. 7 do 4.8. budou expedovány 5.8. Děkujeme za pochopení. Váš Eleven tým.
Zákaznická podpora:+420 800 666 111info@eleven.cz
Měna
CZK

K čemu slouží kompresní podkolenky a proč je potřebujete?

Ať už běháte pravidelně nebo s během teprve začínáte, budou se vám hodit kompresní ponožkypodkolenky nebo návleky. A že neběháte? Tyto podkolenky využijete ve všech sportech s důrazem na rychlý pohyb nebo velkou zátěž svalů (např. basketbal, triatlon, fotbal, turistika). Stejně tak jejich přednosti využijete, pokud cestujete delší dobu v autě nebo letadle, nebo dlouho stojíte na nohou.

K čemu jsou kompresní podkolenky dobré?

Asi to znáte. Jdete ven na procházku nebo si zaběhat a najednou kolem vás proběhne někdo v zářivě růžových nebo bláznivě proužkovaných podkolenkách. Možná vám vykouzlí úsměv na tváři, ale vězte, že právě tyhle puntíkaté, proužkované a veselé podkolenky pomáhají k lepším běžeckým výkonům a následné regeneraci.

Kromě toho, že jsou kompresní podkolenky velmi slušivé, mají i další stejně důležité přínosy:

  • lepší průtok krve – stáhnou cévy ve svalech a zvýší krevní oběh, tím svaly dostanou více kyslíku a rychleji odvádějí toxiny, čímž se zvyšuje vytrvalost
  • prevence zranění – fungují jako opora pro sval i achilovku
  • zmírnění otřesů – pomáhají zmírňovat otřesy a vibrace svalu hlavně při dopadu na tvrdý povrch
  • regenerace – svaly rychleji regenerují

Po prvním natažení kompresních podkolenek se budete nejspíš chvíli cítit zvláštně a první tréninky si budete muset zvyknout na nový pocit „sevřeného“ lýtka, ale vaše nohy si na to velmi rychle zvyknou a už bez podkolenek nevyběhnete.

Naše kompresní podkolenky, ponožky a návleky Eleven spadají do I. kompresní třídy, tzv. podpůrné, která je vhodná na sport a dlouhodobé cestování.

IMG-7125

Co byste měli chtít od kompresní podkolenky?

Abyste s výběrem nešlápli vedle, vybírejte pouze takové kompresní podkolenky, které jsou bezešvé, mají propracovanou patu a špičku a horní lem vám nezpůsobí otlaky. Pouze správně vybraná kompresní podkolenka zajistí stupňovanou kompresi, tedy silnější tlak v oblasti kotníku a chodidel, který se směrem ke koleni snižuje. Tím se zajistí správná a požadovaná cirkulace krve.

Důležitý je i materiál, ze kterého jsou podkolenky vyrobeny. Měly by být prodyšné, aby dobře odváděly vlhkost, ale zároveň by měly plnit termoregulační funkci, aby byly vaše svaly v teple.

fhydrhjaer

Správný výběr velikosti

Alfou a omegou je dobře zvolená velikost. Velká kompresní podkolenka nic nepodpoří, nic nestáhne, ničím vám neprospěje. Malá podkolenka, pokud ji na nohu vůbec natáhnete, vás naopak bude škrtit, budete mít otlaky a po tréninku ji budete chtít vyhodit.

U firmy Eleven vám bude stačit znát velikost své nohy a změřit si délku lýtka.

Jak kompresní podkolenky oblékat?

Pokud už kompresní podkolenky máte, asi jste byli při jejich prvním natahování překvapení, že to není úplně jednoduché. Kdyby to jednoduché bylo a nandávali byste je lehce jako obyčejné ponožky, svůj účel by určitě neplnily.

Pokud si kompresní podkolenky nechcete oblékat déle, než trvá váš trénink, máme pro vás radu, jak na to:

  • do podkolenky dejte ruku a uchopte zevnitř patu
  • druhou rukou pře-rolujte zbytek podkolenky naruby, ale chodidlovou část již neobracejte
  • do vzniklé „kapsičky“ vložte špičku nohy až ucítíte přední lem
  • podkolenku srovnejte v patní části a zbytek podkolenky vyrolujte nahoru ke kolenu

IMG-8067

Kompresní podkolenka by měla končit 1 - 2 cm pod kolenní jamkou.  

Kdyby vám délka kompresní podkolenky v lýtkové oblasti nevyhovovala, můžete zvolit kompresní návleky. Chybí zde stažení na chodidle a v oblasti kotníku, ale i přesto jsou v některých sportech velmi oblíbené. Nejčastěji je uvidíte u triatlonistů, kteří oceňují jednodušší navlékání.

9B19AAE3-6C67-4C18-8B1C-03BC4FDB4526

V nabídce Eleven najdete nepřeberné množství barev a vzorů a můžete tak sladit celý váš outfit podle nálady nebo ostatního oblečení.