Zákaznická podpora:+420 800 666 111info@eleven.cz
Měna
CZK

Proč vznikla ECO FRIENDLY?

V září jsme vám představili novou kolekci sportovního oblečení ECO FRIENDLY, která odráží náš vztah k přírodě, v které se rádi pohybujeme – jezdíme na kole, běháme nebo se touláme po horách. Kolekcí ECO FRIENDLY jí chceme vrátit něco málo z toho, co si od ní bereme.

Kolekce Eleven ECO FRIENDLY

Naše kolekce ECO FRIENDLY je kolekce 14 zcela nových produktů, resp. střihů. Své si najdou cyklisté, běžci, i nadšenci fitness a jógy. Každý produkt vznikal s tou největší péčí, abychom zachovali dlouhodobý standard výrobků Eleven.

Když jsme kolekci navrhovali, chtěli jsme ji vytvořit v tlumených, pro nás nezvyklých, barvách. Celá kolekce pracuje pouze s 12 navzájem velmi dobře kombinovatelnými barvami.  

Dlouho jsme váhali, zda se pustit cestou recyklovaných materiálů a museli jsme si zodpovědět otázky jako: bude recyklovaný materiál stejně dobrý, bude se chovat stejně, bude příjemný? Postupem času jsme zjistili, že to je přesně ta cesta, kterou se chceme vydat.

Důvody pro recyklovaný polyester

„Konvenční“ polyester se vyrábí z ropy, která je neobnovitelným zdrojem energie.

Poptávka po textilních vláknech je v současné době téměř 70 mil. tun, což není dlouhodobě udržitelné. Naproti tomu každý rok skládky zaplní více jak 30 mil. plastových lahví, které se rozkládají 450 let.

Cestou k udržitelnosti je proto recyklovaný polyester, který se vyrábí z PET lahví, starých oděvů a dalšího polyesterového odpadu. Recyklovaný odpad se vyčistí, rozdrtí na plastový granulát, který se roztaví a vyrobí se z něj textilní vlákno. I přesto, že proces je poměrně jednoduchý, vznikne tímto způsobem pouze 3-10% polyesterové tkaniny.

Recyklovaný polyester vs. polyester

Recyklovaný polyester má identické vlastnosti a chování jako polyester a jeho kvalita není v žádném případě horší.

Jedním z důvodů pro recyklovaný polyester je jeho menší energetická náročnost. Na jeho výrobu se používá o 90 % méně vody a o 70 % méně energie. Uhlíková stopa recyklovaného polyesteru je nižší o 75 %.

Oblečení z recyklovaného polyesteru má vyšší trvanlivost, větší odolnost proti pomačkání, a rychleji schne.

Ekologický Eleven

Všechny látky (nejen „eco“), z kterých šijeme sportovní oblečení, jsou pouze evropského původu – italské nebo španělské. K ekologii přispíváme tedy i tím, že nedovážíme látku např. z asijských zemí. Navíc vývoj, vzorkování a výroba probíhají pod jednou střechou v Jablonci nad Nisou.

Jsme hrdí na to, že naše oblečení spadá i do kategorie udržitelnosti. Je vyrobeno z materiálů, které jsou barevně a tvarově stálé, a tak vám vydrží roky.

Věříme, že ECO FRIENDLY kolekce je pouze začátek a časem se rodina eco výrobků rozroste.